A Do és Does Használata 1. rész

Szia! Ma egy rendkívül hasznos és gyakran félreértett témát szeretnék bemutatni. Ez pedig nem más mint a do/does, vagyis a cselekvő ige…szóval öveket becsatolni, és indulás! 😄

Micsoda a “cselekvő ige”?

A cselekvő ige egy segédige melynek jelentése – csinálni – csak úgy mint a híres Nike szlogenben ‘Just do it’ = “Csak csináld“. Egyszerűen fogalmazva, a “do” és “does” segít abban, hogy kifejezzük a cselekvést. A “do” használata jellemzően az “I”, “you”, “we”, és “they” személyes névmásokkal történik, míg a “does” az “he”, “she”, és “it” esetében jelenik meg. Itt egy táblázat, amely segít megérteni az alapvető különbségeket:

Személyes névmásSegédige
Ido
Youdo
Wedo
Theydo
Hedoes
Shedoes
Itdoes

A “Do” és “Does” Valódi Ereje

Talán nem is sejtenéd, de a “do” és “does” igék sokkal többet rejtenek, mint gondolnád. A kijelentő mondatokban, mint például “I like cheese”, nem láthatóak, de a cselekvés mögött ott lapulnak. Gondolj úgy a “do” és “does” segédigékre mint az igék lelkére, hiszen tipikusan minden cselekvést megfogalmazó ige mögött voltaképp egy cselekvő ige áll.

Példák a Használatukra

Nézzünk egy példát, hogy ez hogyan is működik a gyakorlatban:

  • Kijelentő mondat: Anna likes cheese.
    • Itt “likes” az igéhez hozzáadott “s” azért van, mert Anna (she) esetében a “does” segédigét használjuk, ami befolyásolja az igét.

Az igazán érdekes rész a kérdő és tagadó mondatokban tűnik fel, ahol a “do” és “does” igék nélkülözhetetlenek. Miért? Hát azért mert mint már említettem a cselekvő ige egy segédige, és mint olyan a legfőbb feladata a mondaton belül az, hogy segítsen… na jó de miben? Hát ez az! Abban hogy tudjunk kérdő és tagadó mondatot alkotni, akkor amikor szükség van rá.:

  • Kérdő mondat: I like football. What do you like?
  • Tagadó mondat: I like Netflix, but I don’t like homework.

Ezek a példák mutatják, hogy a “do” és “does” használata elengedhetetlen a kérdések és tagadások kifejezéséhez, míg a kijelentő mondatban tipikusan nem használjuk.

Miért Fontos Ez?

Az angol nyelv megértésében és használatában kulcsfontosságú a helyes segédige használata. Ez nemcsak a nyelvtani helyességet befolyásolja, hanem az üzenetünk tisztaságát és érthetőségét is.

Ha szeretnél többet megtudni a “do” és “does” további használatáról, akkor iratkozz fel Youtube csatornánkra, és hírlevelünkre hogy ne maradj le a következő részről. 😊

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top